Yeşil Ofis
WWF YEŞİL OFİS
Yeşil Ofis, ofislerde uygulanan bir tasarruf ve iyileştirme programıdır. WWF’in insanlığın doğal kaynaklar üzerindeki baskısını, Ekolojik Ayak İzi’ni, azaltmak için oluşturduğu stratejik yaklaşımının bir parçasıdır. Kaynak: http://www.wwf.org.tr
WWF Yeşil Ofis Nedir?
Sürdürülebilir bina olarak da bilinen yeşil binalar tasarım, inşaat ve işletmede çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen, enerjiyi ve suyu daha az harcayan, kaynakları ve malzemeleri daha verimli kullanan yapılardır.
WWF Yeşil Ofis Kapsamında Neler Yaptık?
- Ofis çalışanlarının su tüketimi ile ilgili verimliliği sağlamak adına çalışmalar.- Ofis içi ısıtma ve soğutma verimliliği sağlamaya yönelik çalışmalar.
- Ofis ısı yalıtımının verimliliğini sağlamaya yönelik çalışmalar.
- Ofis içerisinde kullanılan plastik, cam ve kağıt atıkların geri dönüşümünü sağlamaya yönelik çalışmalar.
- Ofis içerisinde kullanılan pil, batarya ve eski teknolojik aletlerin geri dönüşümünü sağlamaya yönelik çalışmalar.
- Çevreye duyarlı ve geri dönüşüme uygun malzeme kullanımı hakkında bilinçlendirme çalışmaları.
- Kağıt yerine dijital yayınların kullanılmasını teşvik etmeye yönelik çalışmalar.
WWF Yeşil Ofis Kapsamında Nasıl Tasarruf Sağladık?
*İş yapımızı Yeşil Ofisi Programı kapsamında değiştirerek, kurum içerisinde tek yazıcı , ofis işlemlerinde atık kullanımı ile kağıt tüketimini %53, toner tüketimini %56 azalttık.
*2015’te toplam 67.768 Kwh olan elektrik tüketimimiz çalışan sayımızın artmasına rağmen program sonunda 60.113 Kwh’a düşürdük .
*Yeşil Ofis” olma programı öncesinde gerçekleştirdiğimiz ankette şirket çalışanlarımızın çevre bilincini 70,5 'den program sonrası sağladığımız düzenli bilgilendirmeler sayesinde yüzde 90,5’e çıkardık.
*Elektrik tüketiminin azaltılması ve doğal kaynakların israf edilmemesine yönelik farkındalık oluşturmak için kış döneminde "WWF'in Kazaklı Çarşamba Uygulaması " kapsamında işe kazak giyerek geldik ve ısıtıcılarımızı açmadık.
*Kağıt, su ve elektrik israfının fazla olduğu mutfak, tuvalet gibi alanlarda çalışanlar sürekli olarak tasarruf konusunda ofis içi uyarılarla çalışanlarımızı düzenli olarak bilgilendirdik.
*Basılı malzemelerde geri dönüşümlü çözümler kullanırken ofis içerisinde bir de kütüphane oluşturduk. “Yeşil Ofis Kütüphanesi” adı verilen ortak alanda çalışanların dergi, gazete ve kitap paylaşmasını sağladık.
*Cam şişe su kullanımını azalttık. Ofis içerisine atık pil ve kağıt kutuları yerleştirdik. 40 günde ortalama 4,8 kg kağıt atığı, ortalama 3,5 kg cam atığı geri dönüşüme kazandırdık.
*Ofis içerisinde tadilat gerektiren alanlarda bilinçli hareket ederek LED ışık kullandık.
*Pencere kenarlarında spot ışık kullanımından kaçındık ve klimalarımızı daha az kullanmak için ofisimize açılabilir camlar yaptırdık.
*Ofis mobilyalarımızın modüler olmasına özen gösterdik.